آشنایی با کانولا:
شاید برای شما هم سوال بوده باشد که آیا روغن کلزا همان روغن کانولا است، یا نه؟ جواب این سوال منفی است.
براسیکا ناپوس یا کلزا اسم گیاهی است که اجداد ما 2000 سال قبل از میلا مسیح به کشت و پرورش آن میپرداختند. این گیاه دارای مقادیر قابل توجهی از دانههای روغنی، حدود 50٪، است. برای اولین بار در سال 1956 از این گیاه روغن خوراکی استخراج و مصرف شد. کلزا دارای اسید های چرب بسیار زیادی بود، بررسیها نشان دادهاند که غلظت زیاد اسید اروسیک موجب رسوب چربی در قلب، عضلهها و غدد فوق کلیه میشود. از این رو با انجام مطالعاتی که برای کاستن مقدار چربیهای مضر این گیاه انجام شد. گونهای اصلاح شدهی این گیاه بوجود آمد که کمتر از 2٪ اسید چرب اشباع داشت. و امروز ما آن را با نام تجاری کانولا میشناسیم.
خواستگاه:
خواستگاه این گیاه منطقهی ما، خاورمیانه، است ولی برای اولین بار در کانادا تحقیقات روی این گیاه را آغاز کردند و توانستند گونهی اصلاح شدهی آن را تولید کنند. واژهی کانولا یا Canola هم از ترکیب دو کلمهی Can – Canada و Ola – oil گرفته شده است. به معنی روغن کانادایی.
جالب است بدانید در ابتدا این گیاه را از آسیا به اروپا بردند و از روغن آن برای روشن کردن چراغ و روشنایی استفاده میکردند. در جنگ جهانی دوم که استفاده از گریس برای روانی و افزایش کارایی فلزات به اوج خود رسید از این روغن به عنوان گریس استفاده میکردند و در نهایت به خواص خوراکی نهفته در آن پی بردند.
خواص:
مقداراسیدچرب اشباع روغن کانولا کم است. و شامل هردو اسیدچرب امگا ۶ و امگا ۳ درنسبت ۲ به ۱ هست. هم چنین دانسیته لیپوئید وسطح کلسترول خون را کاهش میدهد. و به عنوان یک منبع قابل توجه ازاسید چرب امگا ۳ شناخته میشود. و با کاهش همه عوامل مرگ و میر قلبی و عروقی درارتباط هست. روغن کانولا از سازمان غذا و داروی آمریکا کفیت سلامتی بالایی را گرفتهاست به علت اینکه کلسترول خون را به مقدار زیادی کاهش میدهد. همچنین روغن کانولا با داشتن اسیدهای چرب ضروری که در بدن ساخته نمیشوند، میتواند به حفظ سلامتی بدن کمک کند. در کنار آن روغن کانولا منبع سرشاری از ویتامین E است که با داشتن خاصیت آنتیاکسیدانی (ضداکسیدشدن) میتواند در سلامت بدن مؤثر باشد.
به طور کلی میتوان گفت:
- مصرف کانولا باعث کاهش رسوبات چربی در قلب و عروق میشود و در نتیجه با کاهش فشار خون همراه میشود.
- روغن کانولا یک منبع کامل از امگا 3، امگا 6 و سرشار از ویتامین E است.
- یک لیتر از این روغن پنج برابر روغن معمولی مصرف میشود یعنی پنج بار مصرف مجدد، مشکلی برای بدن ایجاد نمیکند و تغییر رنگ و بو نخواهد داشت.
- نقطه جوش این روغن 220 درجه سانتیگراد است که تا 200 درجه سانتیگراد حرارت هیچگونه پراکسیدی تولید نمیکند و نمیسوزد.
- به علت داشتن لینولئیک بالا باعث رشد غشای مغز کودکان زیر 2 سال می شود و رشد مطلوب را ایجاد می کند.
- مقاومت کانولا در برابر نور بسیار زیاد است و تغییر پروکسیدی آن در مقایسه با روغنهای دیگر تقریبا صفر است.
- بدون طعم و مزه و مناسب برای پخت و پز و استفاده در سالاد
مضرات روغن کانولا:
وبسایتها و مقالات زیادی درباره مضرات کانولا خواندم که همگی به اتفاق نظر بر این باور بودند که چون کانولا حاصل تغییر در ژنتیک و ساختمان اصلی کلزا است پس مصرف آن مضر است. و اینکه در اصل کلزا مصرف صنعتی داشته و در صنایعی چون شمع سازی و رژلب، روانکنندهها و حتی حشره کشها مصرف میشده. پس تغییر در ژنتیک این روغن و آوردن آن بر سر سفرههای شام کار معقولی نیست.
همچنین در سایت دیگری خواندم:
سال های سال است که دانشمندان، متخصصان تغذیه و مسئولان مردم را به اجتناب از مصرف چربی های اشباع شده و استفاده از روغن های غنی شده سبزی هایی مانند کانولا تشویق می کنند؛ اما همچنان چاقی، بیماری های قلبی عروقی و سرطان به شیوع خود ادامه می دهد؛ اما این روغن نه تنها خالی از فایده است بلکه ضررهای فراوانی برای سلامت دارد.
منبع: سایت نمناک
میشود به این نتیجه رسید که دلیل محکم و قانع کنندهای دال بر مضر بودن استفاده از کانولا وجود ندارد. به صرف اینکه کانولا تغیر ژنتیک یافته است نمیشود به این نتیجه رسید که استفاده از آن میتواند مضر باشد. چون در جدول ارزش غذایی که در بند بعدی آورده شده است به این مهم اشاره شده که روغن کانولا به مراتب از لحاظ ارزش غذایی سالمتر از نمونههای مشابه روغن است. به ظن من استفاده از روغن کانولا به مراتب بهتر است.
اطلاعات سلامتی:


دیدگاهتان را بنویسید